Tuinadviezen, tuinideeen, tuintips en tuinplannen over het onderwerp: Snoeigroep algemeen


 

Snoeigroep algemeen

     
Dit is de meest algemene snoeigroep die buiten de specifieke snoeigroep eigelijk altijd toepasbaar is.

Werkzaamheden:

A: Het na de winter afsnoeien van uitgebloeid loof en bloemen dit geld uiteraard in hoofdzaak voor de vaste planten.

B: Schurende, ingescheurde, verwilderde, en aangetaste takken verwijderen en takken die door hun groeiwijze ?in de weg zitten?

C: Scheuten met terugslag weghalen. Terugslag is het opkomen van takken vanuit de oorspronkelijke soort.
Deze takken hebben bijvoorbeeld niet de bonte kleur die de cultuurvari?teit wel heeft, ook groeien ze harder waardoor ze de cv overwoekeren.

D: Gedurende de bloei van een plant kunt u het beste steeds de uitgebloeide bloemen verwijderen dat bevorderd de groei en bloei van de andere bloemen. Verschillende planten kan men aanplanten om hun zaadvorming bijv. een Malus (sierappel of Ilex (hulst) uiteraard moet men dan van de uitgebloeide bloemen afblijven.
Echter voor planten die niet om hun zaad (of vruchten) aangepland zijn geldt dit niet omdat zaadvorming veel energie kost en dit kan ten koste gaan van de verdere groei.

Belangrijk is dat u vanaf het begin de groei van de planten goed in de gaten houd, dreigt een plant uit zijn verband te groeien (te hoog, te breed, te kolossaal) dan moet er direct ingegrepen (dwz teruggesnoeid worden) worden.

Als u een plant in zijn vorm moet terugsnoeien omdat hij in vergelijking met de ontwerpgegevens te groot dreigt te worden, kunt u beter een grote tak wegsnoeien dan allemaal kleinere.

Behalve bij topiaris snoei (vormsnoei) is het belangrijk dat de plant in het hart open is zodat de zon in de plant kan schijnen waardoor ook van binnenuit de plant, jonge scheuten kunnen groeien.

NB
Heeft u vragen over deze of volgende snoeigroepen mail ons dan.

In onze plantendatabase vindt u per plant de snoeigroep gespecificeerd.